-terug naar nieuwsoverzicht-

Snelle Rookies in Assen


Na de overwinning van Colin Velthuizen tijdens de seizoen opening in Berghem was het Kas Beekmans die in Assen de hoogste trede van het podium zou bezetten. Op papier lijkt het alsof Beekmans en Velthuizen, zoals verwacht, onbedreigd eerste en tweede zijn geworden. Maar niets is minder waar. De hete adem van de Rookies is voelbaar en dat vooral op de TT Junior Track, waar veel nieuwelingen op minibikes al de nodige kilometers hebben gemaakt.

In race 1 ging de strijd om de kop tussen Colin Velthuizen en Kas Beekmans. Justin Fokkert leek zich in de strijd om de overwinning te willen mengen maar ging onderuit. Beekmans en Velthuizen vochten tot de laatste meters om de overwinning en dreven daardoor de rondetijden flink op. Het was Beekmans die met slechts een tiende van een seconde voorsprong op Velthuizen over de finishstreep kwam. Maik Duin is een van de coureurs die al langer in het kampioenschap actief is maar ineens een flinke stap heeft gemaakt. Hij werd derde, vlak voor Rookie Damian Boessenkool. Ook plaats vijf en zes waren voor Rookies: Daniel Tappel en Eddie de Boer.

Velthuizen kende pech in race 2. In de eerste ronde ging hij in het gedrang na de start onderuit. Beekmans kreeg er niets van mee. “Ik hoorde naderhand dat Colin de achterkant van mijn machine heeft geraakt. Ik heb wel iets gevoeld maar wist niet dat hij het was, dat hoorde ik pas achteraf. Jammer, want ik win liever in een onderlinge strijd dan op deze manier. Maar ik ben blij dat ik na een wat mindere kwalificatie in beide races een goede start had en dit resultaat neer heb kunnen zetten.” Velthuizen moest na zijn val aan een inhaalrace beginnen en reed knap naar een zevende plaats, wat voldoende was voor een tweede plaats in de dag klassering. Ook Maik Duin was gebrand op een podiumplek maar zag Velthuizen vlak voor zich onderuitgaan. Daardoor moest hij in de remmen en kon zijn weg pas vervolgen toen de machine van Velthuizen overeind was getild. Duin heeft gemengde gevoelens. “Ik vind het jammer want met mijn rondetijden had ik net zoals in race 1 om een derde plaats kunnen strijden. Nu moest ik van achteraan mijn race beginnen en ben ik negende geworden.”

Snelle Rookie Justin Fokkert revancheerde zich na zijn val in race 1 door nu tweede te worden. Op ruime afstand achter hem was het Twan Smits die Damian Boessenkool net achter zich wist te houden. Smits pakte na de start brutaal de leiding en wist die een paar ronden vast te houden. “Nadat ik tiende was in de eerste training en in de eerste race even buiten de baan ben geweest had ik zeker niet verwacht dat ik nu vooraan mee kon rijden. Ik had een goede start en de valpartij van Colin gebeurde achter me. Nadat Kas voorbij kwam kon ik ook nog redelijk volgen. Natuurlijk ben ik hier erg blij mee.”.

Damian Boessenkool reed strakke races en wist door twee keer vierde te worden goed te scoren in het dag klassement. Hij mocht de laatste trede van het podium bezetten. “Ik had me als zevende gekwalificeerd en had eigenlijk niet op een podiumplek gerekend. Maar ik zag een paar valpartijen en dacht: vooral niet eraf gaan! Ik ben blijven zitten en heb goede rondetijden gereden. Ik ben super tevreden want mijn doelstelling was om dit jaar een paar keer op het podium te kunnen staan. En nu op naar Francorchamps, een circuit dat onbekend voor me is. Ik heb er zin in!”

Boessenkool mocht ook de wisselbeker voor de snelste Rookie in ontvangst nemen. In het Rookie klassement staat Justin Fokkert aan de leiding voor Boessenkool.

Komt het nu doordat de meeste Rookies al bekend zijn met de Juniortrack, dat ze in Assen zo hard gaan? “Dat niet alleen”, zegt rijderscoach Leon Bovee. “Ze hebben bijna allemaal een trainingsmachine en ook daarmee al aardig wat kilometers gemaakt. Ze trainen hard en pakken alle adviezen goed en snel op. Rookie Justin Fokkert werd derde in Berghem, een voor hem onbekende baan. Ook daar zijn ze snel. Niet alleen de nieuwelingen maar ook de andere rijders hebben afgelopen winter hard getraind en maken nu flinke stappen. Vorig jaar zat er tussen de eerste en laatste rijder een kleine zes seconden, nu minder dan drie. Het is hier in Assen ook voor het eerst dat alle rijders in dezelfde ronde over de finish kwamen. Dat is echt uitzonderlijk goed. ”

Het volgende raceweekeind is op zaterdag 20 en zondag 21 mei op het fraaie circuit van Francorchamps in België. Op zaterdag zijn er trainingen en op zondag worden de wedstrijden verreden.

as060517_0503-002

 line

Video

Nieuwsbrief

Rss Feed

Roelfsema stapje dichter bij kampioenschap in Emmen
Nadat een jaar geleden de wedstrijd in Emmen …

Boessenkool en Roelfsema verdelen punten in Assen
  Nick Roelfsema was tot nu toe heer en …

Boessenkool een tiende te snel voor Tappel in Berghem
Op een zonovergoten circuitpark Berghem trakt…

Roelfsema opnieuw sterkste in Assen
Na de openingsrace van het seizoen in Assen t…

Tappel domineert in Staphorst
Op evenemententerrein ‘De Tippe’ in Staph…

Eerste zege voor Boessenkool in Veldhoven
Na tijdens de openingsrace in Assen zijn goed…

Nick Roelfsema318
Damian Boessenkool267
Daniel Tappel235
Twan Smits220
Roy Klompmakers177
Bastiaan Visser157
Maik Duin148
Loris Veneman112
Kay van Steenbergen108
Justin Fokkert89
Dylan Czarkowski88
Luca de Vries72
Julius Martakoesoemah50
Sem Bijman46
Sven Dijkstra45
Thijs Westenbrink43
Dion Horstmann23
Timon van Geel10